Hemodiyalizin avantajları:
- Tedavi eğitimli hemşireler ve teknisyenler tarafından yapıldığından beri, hastaların kendi bakımlarının yükü azalmıştır. Bazı hastalar hemodiyalizi peritoneal diyalize göre daha konforlu ve daha az stresli bulurlar.
- Hemodiyaliz birim zaman başına peritoneal diyalizden daha hızlı ve daha verimlidir.
- Hemodiyaliz merkezleri aynı problemlere sahip diğer hastalarla tanışma ve iletişim kurma imkan sağlar. Bu etkileşim stresi azaltabilir ve diğer hastalar ile arkadaşlık kurabilirler.
- Hemodiyaliz genelde haftada üç gün dörder saat yapılır. Tedaviler arasında, hastalar boş vakitlerinin keyfini çıkarabilirler.
- Hastalar peritonit riskinden ve çıkış yeri enfeksiyonlarından korunmuş olurlar.
- Bazı ülkelerde, hemodiyaliz peritoneal diyalizden daha ucuzdur.
Hemodiyalizin dezavantajları:
- Özellikle diyaliz merkezi eve uzak olduğunda, hemodiyaliz merkezine düzenli yapılan ziyaretlerin getirdiği rahatsızlık ve zaman kaybı.
- Sabit bir hemodiyaliz programının olması, hastanın tüm aktivitelerini bu programa göre planlaması gerekir.
- Tedavi sırasında iğne girişi olması ve oluşan delikler ağrı verici olabilir. Bazı durumlarda acıyı azaltmak için lokal anestezikler gibi önlemler alınabilir.
- Diyette sıvı, tuz, potasyum ve fosfor alımının azaltılmasına hala dikkat edilmelidir. Hastalar bu kısıtlamalara uymalıdır.
- Hepatit B ve C gibi kan yolu ile bulaşan hastalık ile enfekte olma riski vardır.
Hemodiyaliz hastalarının yapması ve yapmaması gerenler:
- Hemodiyalize giren son dönem böbrek yetmezlikli hastaların genellikle haftada üç olmak üzere düzenli tedaviye ihtiyacı vardır. Tedaviyi atlamak ya da kaçırmak sağlık için zararlıdır.
- Hemodiyaliz hastaları uygun diyet kısıtlamalarına uymalıdırlar. Sıvı, tuz, potasyum ve fosfor azaltılmalıdır. Protein alımı doktorun veya böbrek diyetisyeninin önerilerine göre ayarlanmalıdır. Diyaliz seansları arası ideal kilo alımı sadece 2-3 kilogram arasında tutulmalıdır.
- Hemodiyaliz hastalarında malnutrisyon yaygın görülür ve bu daha kötü sonuçlara yol açar. Yeterli beslenmenin sürdürülebilmesi için, yeterli kalori ve protein alımının sağlanması için doktor gözetiminde bir diyetisyene yönlendirilmelidir.
- Hemodiyalize giren hastalara B ve C vitaminleri gibi suda eriyen vitaminlerin verilmesi gerekli olabilir. Bazı gerekli vitaminleri içermeyen ve bazı vitaminlerin uygun olmayan dozlarını içeren multi vitaminler ya da A, E ve K vitaminleri kronik böbrek hastalarında zararlı olabilir.
- Kanda kalsiyum, fosfor ve parathormon seviyelerine göre kalsiyum ve D vitamin replasmanı yapılabilir.
- Yaşam tarzı değişiklikleri zorunludur. Genel önlemler sigarayı bırakmayı, ideal kilonun korunmasını, düzenli egzersizi ve alkol alımının kısıtlanmasını içerir.
Hemodiyaliz tedavisindeki bir hasta ne zaman hemşire ya da doktoru aramalıdır?
Hemodiyaliz hastalarının acilen hemşireye ya da doktora başvurması gereken durumlar:
- AV fistülün ya da kateterin olduğu bölgeden kanama.
- AV fistülde titreşimin veya üfürümün kaybolması durumunda.
- Beklenmeyen kilo alımı, belirgin ödem ve nefes darlığı.
- Göğüs ağrısı, çok hızlı veya düşük kalp hızı.
- Yüksek veya düşük tansiyonun gelişmesi.
- Konfüzyon, uyuşukluk, bilinç kaybı, konvülziyon
- Ateş, titreme, şiddetli kusma, kanlı kusma ve aşırı güçsüzlük
Bir yanıt bırakın