Böbrekler ve Görevleri
Böbreklerimiz, karın boşluğunun en arkasında, omurganın her iki yanında, ve bel bölgesinin biraz üzerinde yer alırlar. Her bir böbrek yaklaşık yumruk büyüklüğündedir. Her böbrekte nefron adı verilen 1 milyon adet fonksiyonel üniteler mevcuttur. Her nefronda glomerül adı verilen filtre özelliği olan gelişmiş damar ağı mevcuttur. Normalde her insanda şekil olarak fasulyeye benzeyen iki tane böbrek bulunur. Fakat sağlıklı tek bir böbrek de normal yaşam sürdürmeye yeterlidir. Ağırlık ve yapı olarak çok küçük görünen bu organların vücudumuz için önemi çok büyüktür.
Birçok insan böbreklerin en önemli fonksiyonunun vücuttaki fazla sıvının ve atık maddelerin idrar yolu ile atılımı olduğunu bilir. İdrar oluşumu çok karışık birçok basamaklardan oluşmaktadır. Vücutta belirli bir dengenin devamı için bütün bu basamakların düzgün bir şekilde çalışması gerekmektedir.
Vücudun tuz, potasyum ve asit dengesi de böbreklerimiz tarafından düzenlenmektedir. Böbreklerimiz aynı zamanda diğer organları da etkileyen hormonları da üretmektedir. Örneğin böbrekler tarafından üretilen eritropoetin hormonu kırmızı kan hücrelerin çoğalmasını sağlamaktadır. Böbrekler tarafından üretilen diğer hormonlar kan basıncının düzenlenmesi ve kalsiyum metabolizması üzerine etki etmektedir.
Böbreklerimiz aşağıdaki fonksiyonlara sahip olan bir fabrika gibidir;
- Zararlı ve atık maddeleri vücuttan uzaklaştırır
- Vücudumuza gerekli olan bazı minerallerin, (tuz, potasyum, fosfor, magnezyum vb.) suyun, glikozun ve proteinlerin dengede tutulmasını sağlarlar
- Bazı ilaçların vücuttan uzaklaştırılma yoludur
- Vücudun su dengesini sağlar
- Kan basıncını düzenleyen hormonları üretir
- Sağlıklı ve güçlü kemik oluşumu için gerekli olan D vitaminini aktifleştirir
- Kemik iliğinde kırmızı kan hücrelerinin yapımı için gerekli olan eritropoetin hormonunu üretir
Bir yanıt bırakın