Böbrek Fonksiyonlarını Koruma ve İzleme

  1. Diyabet hastalarının çok yakın takibi ve gerektiğinde insülin tedavisi ile kan şekeri çok sıkı kontrol altına alınmalıdır (Son 2-3 aylık ortalama kan şekerini gösteren Hemoglobin A1c 7’nin altında tutulmalıdır).
  2. Kan basıncı ideal olarak 120/80 mmHg (en azından 130/80 mmHg) ve altı değerlerde olması, bu değerlerin üzerindeki ölçümlerin varlığında hekime bilgi verilmeli, gerekirse antihipertnasif başlanılmalı.
  3. Ağrı kesici olarak Dikloron, Dolorex, Voltaren, Cataflam, Surgam, Majezik, Tilcotil, Etol, Profenid gibi anti-enflamtuar ilaçlar kullanılmamalı, ağrı kesici gerekiyorsa da parasetamol içeren ilaçlar (Panadol, Minoset, Parol, Vermidon gibi) günde 3-4 adet alınabilir.
  4. Antibiyotik, kullanımı gerektiğinde nefrotoksik antibiyotikler (gentamisin, amikasin gibi) tercih edilmemeli, Augumentin, Cefatin, Ciproxin, Tavanic, Klacid, Maksipor, Sefazol gibi ilaçlar kullanılmalı, gerekiyorsa Nefroloji uzmanı tarafından ilaç seçimi ve doz ayarlaması mutlaka yapılmalıdır.
  5. Kontrastlı tomografi hayati öneme haiz durumlar (kafa travması gibi) dışında mutlak endikasyon yoksa kullanılmamalı, kullanımı gerekiyorsa bir nefrolog aracılığıyla gerekli hidrasyon sağlanarak bu tip tetkikler yaptırılmalıdır.
  6. Yemek/gıda-beslenme konusunda TUSSUZ beslenmeye özen gösterilmelidir. Hastalığın bu aşamasında genellikle klinik-laboratuvar verilerine ve hastanın beslenme özelliklerine göre bakıldığında yasaklanan bir gıda çeşidi yoktur. Ancak potasyumu yüksek olan hastalar potasyumdan zengin yiyecekleri fazlaca tüketmemelidir.
  7. Su/günlük 2 litre sıvı (Çay, ayran, çorba dahil) alımı yeterlidir. Su alımı (günlük) abartılmamalıdır. Günlük kilo miktarıyla su alımı koordine edilmelidir.
  8. Günlük, her sabah uyanınca, idrar yaptıktan sonra aç karna aynı tartıyla tartılma alışkanlığı, günlük kilo takibi alışkanlığı kazanılmalıdır.
  9. Sürekli serum Üre ve Kreatinin değeri ne olmuş merakıyla kan tetkikleri sık sık yapılmasına gerek yoktur. Hastalığın erken dönemlerinde üç aylık aralar ile kan testleri yeterlidir. İleri evrelerinde daha sık kontroller yapılması gerekebilir. Bu kontrollerde;

*TAM KAN,  *AKŞ, HbA1C (özellikle diyabetik hastalarda), *SODYUM, POTASYUM,

*PARAT HORMON,  *FERRİTİN      *TAM İDRAR TETKİKİ

* ÜRİK ASİT, KALSİYUM, FOSFOR, SERUM BİKARBONAT DÜZEYİ

  1. Kronik böbrek hastalarının dışkılama alışkanlığı bakımından kabız olmaları istenmez. Böyle bir durumun varlığında hekime danışılmalıdır.
  2. İshal, kusma gibi vücut suyu kaybıyla karakterize hastalıkların varlığında hekime danışmalı, kilo takibi dikkatle yapılmalıdır.
  3. Üç-altı aylık aralar (tercihan 6 ay) ile renal ultrasonografi tetkikiyle böbrek boyutları ve varsa kistler izlenmelidir.
Yeni yazılardan haberiniz olsun isterseniz mail adresinizle abone olabilirsiniz
Loading

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*